내가 좋아하는 양조장이 있다. 당연히 술이 맛있는 양조장이다. 조금 더 자세히 설명하면 균형감이 좋고 개성이 드러나면서 가격이 합리적인 곳이다. 한 가지 더해서 주기적으로 새로운 제품을 통한 도전을 한다면 금상첨화이다. 그리고 옥수 주조는 아직까지는 그 조건을 만족하는 곳이다.
There is a brewery I like. Of course, it is a brewery where makgeolli is delicious. To explain in a little more detail, it is a place where the price is reasonable with a good sense of balance and unique character revealed. One more thing: If it periodically challenge itself with new products, it's the icing on the cake. And Oksujujo is still a place that meets that condition.
기본 정보(Basic Information)
제품명(Product) | 옥주 찹쌀 막걸리(Okju Sticky Rice Makgeolli) |
제조사(Maker) | 옥수주조(Oksujujo) |
스타일(Style) | 막걸리(Makgeolli) |
도수(ABV) | 9.0% |
용량(Volume) | 500mL |
원료명(Ingredient) | 정제수(Water), 찹쌀(Sticky Rice, Korea), 정제효소(Purified enzyme), 효모(Yeast) |
개인적인 비공식 서브 스타일로 찹쌀막걸리 그리고 무첨가 막걸리로 본다.
I think it's sticky rice makgeolli and non-additive makgeolli as a personally unofficial sub-style.
옥수주조(Oksujujo)
옥수주조는 서울 성동구 옥수동에 위치한 양조장이다. 전시회에서 처음 보고 많이 구매해서 마셨는데 3호선 옥수역이 있는 그 옥수동인줄은 처음 알았다. 찹쌀막걸리를 바탕으로 다양한 부재료를 넣은 막걸리를 만드는 곳이다. 개성이 있으면서도 전체적으로 품질이 좋은 제품을 만들어낸다.
Oksujujo is a brewery located in Oksu-dong, Seongdong-gu, Seoul. I saw the first time at the exhibition and bought a lot, but I didn't know it was Oksu-dong with Oksu Station on Line 3. It is a place to make makgeolli with various ingredients based on sticky rice makgeolli. It makes products that are unique and of high quality overall.
옥주 찹쌀막걸리 후기(Okju Sticky Rice Makgeolli Review)
연한 크림색에 탁한 외관을 보이는 옥주 찹쌀막걸리이다. 큰 거품도 보이며 지속적으로 아래에서 거품이 올라온다. 상큼한 향이 그렇게 강하지는 않지만 기분 좋게 올라온다. 주로 상큼한 발효 산미가 중심이 되며 달콤한 쌀의 향과 가벼운 나무열매의 향이 느껴진다.
마셔보면 비교적 묵직한 느낌의 바디감으로 들어오며 입 안에서 탄산이 자연스럽게 피어오른다. 가벼운 산미로 시작되고 이후에 중간 이상의 묵직한 바디감과 함께 달콤한 쌀의 풍미가 퍼진다. 이어서 상큼한 산미가 바로 치고 나오며 이내 찹쌀의 달콤함과 균형을 맞춘다. 베이스에는 가벼운 누룩의 풍미가 깔려있다. 마무리까지 탄산이 적당히 이어지며 감칠맛도 느껴진다. 마신 뒤에도 달콤한 풍미와 함께 감칠맛이 이어졌다.
적당한 산미가 앞서서 느껴지고 이어서 달콤한 찹쌀 풍미로 균형감이 맞춰지는 막걸리. 100% 찹쌀인 것 치고는 많이 달지 않고 감산미의 균형과 미네랄리티를 품은 산미가 좋았다.
It is a soft cream-colored Okju sticky rice makgeolli with a murky appearance. You can see a large bubble, and bubbles are constantly rising from the bottom. The fresh scent is not so strong, but it comes up pleasantly. It is mainly centered on the fresh fermented acidity, and you can feel the scent of sweet rice and light wood fruit.
When you drink it, it comes in a relatively heavy body, and the carbonation rises naturally in your mouth. It begins with a light acidity and then spreads the flavor of sweet rice with a medium or heavier body. The fresh acidity then comes out right away and soon balances the sweetness of the sticky rice. The base has a light nuruk flavor. The carbonation continues moderately until the end and you can feel the umami. Even after drinking, the sweet flavor and umami continued.
Makgeolli, which is felt before the moderate acidity and then balanced with the sweet sticky rice flavor. Considering that it is 100% sticky rice, it is not too sweet, and the acidity with the balance of production and minerality was good.