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전통주 리뷰

포천이동 생 오곡막걸리(Pocheon Edong Saeng Five Grains Makgeolli), 이동주조1957(Edongjujo1957)에서 만든 복합적인 곡물향의 막걸

by 카르보(Carbo) 2024. 7. 28.

이동갈비로 유명한 포천 이동면은 막걸리도 유명하다. 옆 동네인 일동면에서 만드는 일동막걸리도 유명하지만 이동면도 꽤 잘 만든다. 막걸리 엑스포에서 가져왔던 것으로 기억한다. 다섯 가지 곡식이 들어가서 복합적인 곡물 풍미가 느껴질 것으로 기대된다.

Pocheon's Edong-myeon, famous for its Edong galbi, is also famous for its makgeolli. Ildong makgeolli, which is made in the next neighborhood of Edong-myeon, is also famous, but Edong makgeolli is also quite good. I remember I brought it from the makgeolli expo. It is expected that you will feel the complex flavor of the grain because it has five grains in it.

막걸리병과 막걸리 외관
막걸리병과 막걸리 외관

기본 정보(Basic Information)

제품명(Product) 포천이동 생 오곡막걸리(Pocheon Edong Saeng Five Grains Makgeolli)
제조사(Maker) 이동주조1957(Edongjujo1957)
스타일(Style) 막걸리(Makgeolli)
도수(ABV) 5.5%
용량(Volume) 750mL
원료명(Ingredient) 정제수(Water), 쌀(Rice, Korea), 입국(Koji), 현미가루(Unpolished rice powder, Korea), 보리가루(Barley powder, Korea), 옥수수가루(Corn powder, Korea), 백태분말(Yellow soybean powder, Korea), 차조분말(Glutinous foxtail millet powder, Korea), 아스파탐(Aspartame), 아세설팜칼륨(Acesulfame Potassium), 정제효소제(Purified enzyme), 효모(Yeast), 젖산(Lactic acid)

제품 정보
제품 정보

이동주조1957(Edongjujo1957)

1957년 물과 공기가 깨끗한 이동에 자리를 잡고 막걸리를 만들어서 양조장 이름에 1957이 붙어있다. 비교적 이른 시기에 일본, 미국 지사를 설립해서 누적 300만 불 이상을 수출한 곳이다. 지속적으로 신제품을 소개하고 있으며 오늘 소개하는 오곡막걸리는 2023년에 발매한 제품이다.

In 1957, brewery settled in Edong, where the water and air were clean, and made makgeolli, so 1957 is attached to the name of the brewery. It established Japanese and US branches in a relatively early period of time and exported more than $3 million accumulated. It continue to introduce new products, and the Five Grains Makgeolli was released in 2023.

이동주조 소개
이동주조 소개

포천이동 생 오곡막걸리 후기(Pocheon Edong Saeng Five Grains Makgeolli Review)

외관은 베이지색보다 약간 진하고 불투명하다. 귀를 기울여보면 가볍게 탄산이 터지는 소리가 들린다. 그리고 향을 맡으면 고소하면서도 복합적인 오곡의 곡물향이 가볍게 느껴진다. 향은 중간 이하의 강도로 적당한 균형감과 무난한 인상을 보인다.

마셔보면 비교적 가벼운 바디에 중간 정도의 탄산감이 느껴진다. 처음에는 시원함과 함께 가벼운 고소함으로 시작한다. 이후에 유산의 산미가 적당히 느껴진다. 그 뒤로 곡물의 복합적인 고소함과 감미료를 달콤한 풍미가 퍼진다. 후반에는 요구르트와 같은 풍미와 함께 구수한 누룩의 풍미가 가볍게 나온다. 마신 뒤에는 복합적인 곡물 풍미에 더해서 감미료의 달콤한 느낌이 비교적 길게 남았다.

옥수수, 쌀, 조와 같은 다양한 곡물의 풍미가 느껴지는 대중적인 막걸리였다. 가격이 비교적 저렴해서 접근성이 좋다는 점이 마음에 든다.

The exterior is slightly darker than beige and opaque. If you listen carefully, you can hear the popping sound. And when you smell the scent, you can feel the savory and complex aroma of the grains lightly. The scent has a moderate lower intensity, giving a moderate balance and a comfortable impression.

When you drink it, you can feel the medium carbonation on a relatively light body. It starts with a light savory taste with a coolness. After that, the acidity of the lactic acid is moderately felt. After that, the complex savory taste of the grain and the sweet flavor of the sweetener spread. In the second half, the flavor of savory yeast comes out lightly along with the flavor like yogurt. In addition to the complex grain flavor, the sweet feeling of the sweetener remains relatively long after drinking.

It was a public makgeolli with a flavor of various grains such as corn, rice, and italian millet. I like the fact that it is relatively cheap and accessible.