막걸리 병보다는 음료 병이 떠오르는 라벨 디자인이 인상적이라서 일단 집어왔다. 처음에는 그냥 썸이라는 신조어를 사용한 막걸리라고 생각했는데 브랜드명인 불로와 조합하니 블로썸이라는 중의적인 표현도 들어있었다. 과연 이 막걸리는 얼마나 피어오를 수 있을지 마셔본다.
The label design that comes to mind soft drink rather than makgeolli was impressive, so I picked it up. At first, I thought it was just makgeolli using the new word "some, "(good mood between man and woman) but when combined with the brand name "bullo, " it also included an intermediate expression "blossom." Let's drink how much makgeolli can bloom.
기본 정보(Basic Information)
제품명(Product) | 불로 썸 생막걸리(Bullo SSUM Saeng Makgeolli) |
제조사(Maker) | 대구불로탁주(Daegu Bullotakju) |
스타일(Style) | 막걸리(Makgeolli) |
도수(ABV) | 5.5% |
용량(Volume) | 750mL |
원료명(Ingredient) | 정제수(Water), 쌀(Rice, Korea), 입국(Koji), 누룩(Nuruk), 아스파탐(Aspartame), 효모(Yeast), 아세설팜칼륨(Acesulfame Potassium) |
대구불로탁주(Daegu Bullotakju)
이전 글에서 소개했던 부산합동양조처럼 대구에 있는 수십 개의 양조장들이 합동으로 뭉쳐서 만든 양조장이다. 대표적인 제품은 불로 생막걸리이다. 최근에는 기존에 라인업에 더해서 젊은 세대를 공략하기 위하여 다양한 제품을 만들고 있다. 부산에 비해서 관광이 유명한 도시가 아니라서 인지도는 낮지만 점점 유명해질 것으로 기대한다.
Like the Busan Hapdong Yangjo introduced in the previous article, it is a brewery made by dozens of breweries in Daegu. The representative product is Bullo saeng makgeolli. Recently, in addition to the existing lineup, various products are being made to target the younger generation. Since tourism is not a famous city compared to Busan, it is expected to become more and more famous, although its current recognition is low.
불로 썸 생막걸리 후기(Bullo SSUM Saeng Makgeolli Review)
색깔은 밝은 느낌의 크림색을 보이며 투명하지 않고 탁하다. 향에는 달콤한 느낌이 중간 정도로 퍼진다. 조금 더 세밀하게 나눠보면 부드럽고 달콤한 쌀의 향을 중심으로 은은한 과일향과 가벼운 누룩향이 느껴졌다.
마시기 시작하면 중간 바디감에 적당한 탄산이 중립적인 쌀의 풍미와 함께 느껴진다. 이후에 달콤한 쌀 풍미와 함께 구수한 누룩의 풍미가 주로 느껴진다. 향에서 감지된 은은한 과일향은 상대적으로 존재감이 낮다. 후반까지 달콤한 느낌이 이어지며 마무리에는 씁쓸한 느낌이 조금 강하게 느껴졌다. 여운에서도 의도적인 듯한 쌉쌀함이 있었다.
부드럽고 달콤한 쌀의 풍미와 함께 쌉싸래한 마무리가 있는 균형감이 좋은 막걸리였다. 적당한 쌉쌀함이 음식과 함께 즐기기 좋아 보였고 감미료의 떫은 느낌도 가려주는 효과가 났다. 장수막걸리를 기준으로 보면 달콤하고 부드러운 방향으로 조금 더해진 맛이었다.
The color is creamy with a bright feeling, not transparent. The scent spreads a sweet feeling to a medium strength. If you divide it in a little more detail, you can feel the subtle fruit scent and light yeast scent, centering on the soft and sweet scent of rice.
When you start drinking, you can feel the moderate body and carbonation with the neutral flavor of rice. After that, you can mainly feel the flavor of sweet rice with the savory yeast flavor. The subtle fruit flavor detected relatively low rather than the scent. The sweet feeling continued until the second half, and the bitter feeling was felt a little stronger at the end. There was also a bitter feeling that seemed intentional in the finish.
It was a well-balanced makgeolli with a soft and sweet taste of rice and bitter finish. The moderate bitterness seemed to be good to enjoy with the food and had the effect of masking the bitterness of the sweetener. Based on Jangsu Makgeolli, it was a bit more sweet and soft.