맥주 후기를 조금 올리다 보니 막걸리 노트가 너무 많이 쌓였다. 그래서 막걸리 노트를 써본다. 그냥 쓰는 것도 좋겠지만 막걸리를 좋아하는 영문 사용자 유입을 위해서 영문 병기를 해볼까 한다.
As I uploaded a little bit of beer review, I accumulated too much makgeolli notes. That's why I use makgeolli notes. It would be good to just write it, but I'm thinking of using it in English to attract English users who like makgeolli.
기본 정보(Basic Information)
제품명(Product) | 느린마을막걸리 방울톡(Slow City Makgeolli Bangultok) |
제조사(Maker) | 배상면주가(Baesangmyeonjuga) |
스타일(Style) | 막걸리(Makgeolli) |
도수(ABV) | 6.0% |
용량(Volume) | 750mL |
원료명(Ingredient) | 정제수(Water), 쌀(Rice, Korea), 기타과당(Other Fructose), 국(Koji), 이산화탄소(Carbon dioxide), 건조효모(Dried Yeast), 젖산(Lactic acid) |
배상면주가(Baesangmyeonjuga)
배상면주가는 백세주로 유명한 국순당 창업주인 배상면 씨의 이름을 따서 만들어졌다. 창업주는 차남인 배영호이며 이 글에서 소개하는 느린마을 막걸리와 함께 산사춘으로 유명하다. 여러 유통 채널을 통해서 판매되고 있으며 느린마을 양조장이라는 막걸리 펍 브랜드를 가지고 있어서 음식과 함께 막걸리를 즐길 수 있는 공간도 창출하고 있다.
Baesangmyeonjuga was named after Bae sang-myeon, the founder of Kooksoondang, famous for Baekseju. The founder is Bae Young-ho, his second son, and is famous for Sansachun and the slow city makgeolli introduced in this article. It is sold through various distribution channels and has a makgeolli pub brand called a Slow City Brewery, creating a space where you can enjoy makgeolli with food.
느린마을막걸리 방울톡 후기(Slow City Makgeolli Bangultok Review)
외관을 살펴보면 연한 크림색에 불투명한 모습을 보인다. 향에서는 달콤한 뉘앙스의 향이 중간보다는 약간 높게 느껴진다. 주로 느껴지는 향은 달콤한 쌀과 곡물 시럽, 조청과 약간의 누룩 향이 올라온다.
마셔보면 달콤함이 부드럽게 퍼지는 중간 바디에 가벼운 탄산이 퍼진다. 초반부터 달콤한 풍미가 분명하게 감지된다. 이후에는 달콤한 쌀, 곡물 시럽, 조청 등의 풍미가 올라오며 누룩의 풍미는 옅게 나온다. 찹쌀 같은 풍미도 조금 있다. 전반적으로 달콤한 느낌이 마무리까지 이어진다. 이는 여운에도 이어져서 달콤한 곡물 풍미가 남았다.
대중적으로 호불호가 없을 것 같은 무난한 풍미를 가졌으며 감미료의 거친 느낌이 많이 튀지 않았다. 달콤한 맛이 너무 직선적으로 튀어나오는 부분과 함께 과당의 단맛이 강하게 드러나는 부분은 약간 아쉬웠다.
If you look at the appearance, it looks light creamy and opaque. In the scent, the scent of sweet nuance feels slightly higher than in the middle. The main scent is sweet rice, grain syrup, jocheong(korean grain syrup), and a little bit of yeasty.
When you drink it, a light carbonation spreads through the middle body where the sweetness spreads smoothly. From the beginning, the sweet flavor is clearly detected. After that, the flavors of sweet rice, grain syrup, and jocheong come up, and the flavor of yeast comes out lightly. It also has a little glutinous rice-like flavor. Overall, the sweet feeling continues to the end. This continued to the finish, leaving a sweet grain flavor.
It had a simple flavor that would not be liked or disliked by the public, and the rough feeling of the sweetener did not stand out much. It was a little disappointing that the sweet taste was too straight out and the sweet taste of fructose was strongly revealed.